ייצוג עובדים – משפט העבודה וחוקי המגן

לעבודה תפקיד מרכזי בחיינו. אנחנו מבלים כשליש משעות הערות שלנו בעבודה, משקיעים ממרצנו ולעיתים קרובות רואים במקום העבודה כבית שני של ממש. העבודה מעניקה לנו משמעות לחיי היום יום והיא מקור פרנסתנו. היא מעצבת את זהותנו, יוצרת יציבות והמשכיות בחיינו, יוצרת קשרים חברתיים ומספקת לנו תחושת שייכות ונחיצות. מעסיקים רבים יודעים להעריך את ההון האנושי שלהם ולהוקיר אותו.

לעומת זאת, מעסיקים רבים מנצלים את תמימותם של העובדים, את חוסר הידע של שלהם ואת רצונם לרצות את המעסיק ומפרים ביודעין ובאופן שיטתי את חוקי המגן, תוך כדי רמיסת זכויותיהם של העובדים.

אנו נחשפים מידי יום למעסיקים הפועלים בדרכים יצירתיות ומגוונות, הפוגעות בזכויותיהם של העובדים. לעיתים באופן גלוי ובוטה ולעיתים, באופן כזה שנחשף רק כאשר יורדים לרזולוציות מסוימות, המתורגמות לא פעם לסכומי כסף משמעותיים.

הפרות גלויות יכולות להיות אי הפרשת תשלומים לקרן הפנסיה של העובד (תגמולי מעסיק, פיצויי פיטורים), ניכוי הפרשות פנסיוניות מהעובד ואי העברתם לקופת הגמל, קיפוח בכל הקשור לימי הבראה, דמי חגים, דמי מחלה, אי עריכת שימוע במקרה של פיטורים ועוד.

הפרות סמויות יותר, מגלים כאשר נכנסים לעובי הקורה: הגדרת שעות בדוחות הנוכחות, אופן החישובים (שעות רגילות ושעות נוספות), הגדרת השכר הקובע להפרשות פנסיוניות, הגדרת שבוע עבודה בדוחות הנוכחות, הפחתות וניכויים שלא כדין, הגדרות חשודות בתלושי השכר ועוד.

חוקי העבודה הינם חוקים קוגנטיים, הידועים גם כ"חוקי המגן". המשמעות היא כי לא ניתן להתנות על החוקים הללו. בפסיקה אף נקבע נקבע כי לא ניתן למנוע מעובד זכויות מכוח חוקי המגן גם כאשר לכאורה ויתר עליהן בתקופת עבודתו, אם בחוזה ואם בהתנהגות.

המטרה של חוקי המגן היא להגן על העובדים, הנתפסים כצד החלש יחסית במערכת היחסים בינם לבין המעסיקים ולהסדיר את זכויותיהם.

האם פגעו בזכויותיך?

חוקי המגן והתקנות אשר נקבעו מכוחם, מנסים לאזן בין הצדדים ומגדירים באופן מפורט את זכויותיו של העובד. 

כבר מראשית העסקתו, זכאי העובד לקבל "הודעה לעובד" המפרטת את שכרו ואת תנאי העסקתו, על מנת שיהיה מודע לזכויותיו ויוכל לבדוק אותן באמצעות תלושי השכר

העובד זכאי בין היתר לצבירת ימי חופש, ימי מחלה, דמי חגים, דמי הבראה, יום מנוחה שבועי, החזר הוצאות נסיעה ואף לפנסיית חובה, מכוח צווי ההרחבה בנושא החלים על כלל המשק.

בתום יחסי העבודה, זכאי העובד לפיצויי פיטורים ולזכויות נוספות הנגזרות מאופן סיום יחסי העבודה, מתקופת העסקתו ומהיקף המשרה שלו. במידה ומדובר בפיטורים, חייב המעסיק להקפיד על הליך פיטורים תקין. במידה והפיטורים בוצעו שלא כדין, זכאי העובד לפיצוי נוסף.

לחלק מהעובדים ישנן זכויות שהן מעבר לזכויות הקיימות בחוקי המגן וזאת מכוח הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה.

צו הרחבה הינו צו המוצא על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, המרחיב את תחולתו של הסכם קיבוצי, או חלק ממנו, על קבוצות עובדים שההסכם הקיבוצי לא חל עליהם.

קיימים צווי הרחבה שכוללים את כלל העובדים בישראל ובכללם דמי הבראה לעובדים, נסיעות לעבודה ובחזרה, ימי אבל, תוספת יוקר ועוד ולצדם קיימים צווים ענפיים ספציפיים, לדוגמא בענף הבנייה, ענף המתכת, ענף המסעדנות, ענף הבניה, עובדים סוציאליים ועוד.

על מנת לעמוד על מלוא זכויותיו של העובד, יש להכיר צווים אלה ולדרוש מכוחם את זכויותיו.

זוהי זכות גדולה עבורנו להעניק ייצוג לעובדים אשר זכויותיהם קופחו.
האם המעסיק פגע בזכויותיך? משרדנו ילווה אותך במקצועיות וברגישות, החל מהשלבים הראשונים של בדיקת התיק, עובר לשלב הכנת התיק והגשתו לבית הדין לעבודה וכלה בשלב הייצוג.

הנך מוזמן/ת ליצור עמנו קשר.

*** האמור באתר שלפניך, אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עו"ד רוני אידל

בעלת תואר LL.B במשפטים (בהצטיינות), תואר B.A במדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה (בהצטיינות), תואר שני במנהל עסקים (M.B.A), אוניברסיטת בן גוריון בנגב. בעלת רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, המקנה ערך רב בהבנת הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובד וחובותיו של המעסיק כלפיו. "חשבת שכר בכירה", מוסמכת מטעם לשכת רואי החשבון בישראל. מאמנת עסקית ואישית - איגוד המאמנים הישראלי.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך