לשון הרע

"שמו של אדם כבודו"

שמו של האדם, הוא אחד הנכסים החשובים והמהותיים ביותר שיש לו. פגיעה בשמו של האדם, בעסקו או במשלח ידו, יכולה להיות מכה קשה מאין כמוה וליצור נזק עצום.

בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, אנחנו פוגשים את התופעה ביתר שאת. היד קלה על המקלדת או על פרסום סרטונים/תכני מדיה ואנשים רבים מוצאים את עצמם חסרי אונים אל מול השתלחות חסרת מעצורים כלפיהם או כלפי העסק שלהם, בו השקיעו את מיטב מרצם, כספם וזמנם.

אנחנו נתקלים גם בתופעה הפוכה – אנשים שבאותו הרגע בער להם לכתוב על החוויה האישית שלהם בעסק שבו הם ביקרו, שירות גרוע שהם קיבלו או על אדם שלשיטתם ביצע כלפיהם עוולה כזו או אחרת, נתבעים בבתי המשפט בתביעות דיבה. הם בכלל לא התכוונו לפרסום לשון הרע… רק להביע את חוות דעתם הלגיטימית (האמנם?), אבל יצא להם בשגגה (או שלא) – לשון הרע.

לשון הרע מתייחסת ל"כל אמרה או פרסום, העלולה להשפיל אדם או לבזותו, לפגוע בו, במשרתו או בעסקו, במשלח ידו או במקצועו". לשון הרע הוא למעשה כל תוכן או מסר שעלול לפגוע בכבודו או בשמו הטוב של האחר.

מי מחליט איזו אמירה הינה בגדר לשון הרע? "האדם הסביר" או ליתר דיוק, הפרשנות של בתי המשפט לאיך אותו "אדם סביר" היה תופס את הדברים שהתובע הגדיר כלשון הרע שהופנתה כלפיו.

 לשון הרע או לא לשון הרע? זו השאלה.

על מנת שניתן יהיה להגיש תביעת לשון הרע, אותו אדם שהדברים הופנו כלפיו נדרש להוכיח כי הדברים אכן נאמרו, על ידי מי הם נאמרו, באילו נסיבות (לאדם נוסף לפחות) וכי הפרסום אכן עונה להגדרת "לשון הרע", ע"פ הגדרתה בחוק.

זקוק/ה לייעוץ בנושא לשון הרע?

מצד אחד, זכותי! זכותי היסודית במדינה דמוקרטית לומר את דעתי בקול חזק וברור, זו החירות שלי, חופש הביטוי שלי. לא יעלה על הדעת שיפגעו בו, נכון?! ובכן נכון, אבל!

מצד שני, לכל אדם יש את הזכות לכבוד, לפרטיות ולשם טוב ולכן, לא ניתן להשתלח בשם חופש הביטוי ולומר למי שנרצה מה שנרצה, להכפיש ולהוציא את דיבתו של אדם אחר.

עם זאת, חשוב לציין כי לא כל ביקורת, גם אם היא קשה ונוקבת, תיחשב כלשון הרע ויש הבדל בין "הבעת דעה" לבין "קביעת עובדה". כמו כן, בתי המשפט קבעו כי לא כל קללה ואמירה פוגענית ייחשבו בהכרח כלשון הרע, כל מקרה ונסיבותיו.

חוק איסור לשון הרע מגדיר "לשון הרע" כדבר שפרסומו עלול:

  • להשפיל אדם בעיני אחרים או לעשות אותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג.
  • לבזות אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות המיוחסות לו.
  • לפגוע במשרתו, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו של אדם.
  • לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.

בחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, ישנם שני מסלולים: מסלול עם הוכחת נזק ומסלול ללא הוכחת נזק. שימו לב שבמסלול ללא הוכחת נזק (עד 80,000 ₪), עדיין יש להוכיח את עצם קיומו של נזק, זאת בשונה מהיקף הנזק שאותו נדרש להוכיח במסלול הראשון.

אם התובע יוכיח כי פרסום לשון הרע נעשה בכוונה לפגוע בו, הוא יוכל לתבוע פיצוי בסכום של עד כ-160,000 ₪ בגין כל פרסום המהווה לשון הרע. רף ההוכחה בעניין זה גבוה. לא פשוט להוכיח כוונה, אך בנסיבות המתאימות בהחלט אפשרי.

בנוסף לפיצוי כספי, בית המשפט מוסמך להורות  על הסרת הפרסום ואף על פרסום הכחשה, התנצלות או הודעה מתקנת.

משרדנו עוסק הן בייצוג נתבעים והן בייצוג תובעים בלשון הרע.

ביום 12.12.2023 ניתן פסק דין יוצא דופן בלשון הרע (הליך תא (ב"י) 54832-09-20), בייצוגה של עוה"ד רוני אידל אשר ייצגה את התובע, עו"ד במקצועו. הנתבעת הוציאה את דיבתו של עוה"ד כאשר כינתה אותו "רמאי, גנב ושקרן", בנוכחות אנשים נוספים. התובע זכה בתביעה בסכום כספי גבוה ושמו הטוב כעו"ד מצוין ובעל יושרה מקצועית נשמר. בהתאם לפסק הדין המשתרע על פני 27 עמודים, הדברים שנאמרו ע"י הנתבעת עולים לכדי הוצאת דיבה שקרית ובעורך הדין לא דבק רבב.

בכוונתו של עורך הדין לתרום חלק ניכר מזכייתו הגבוהה, שכן זכיה כספית היא לא חזות הכל.
בראש ובראשונה – שמו של אדם כבודו!

_________

האם הוגשה נגדך תביעת דיבה?

האם מישהו הכפיש אותך או את העסק שלך? (בכתב או בע"פ)

הנך מוזמן ליצור קשר!

*** האמור באתר שלפניך, אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עו"ד רוני אידל

בעלת תואר LL.B במשפטים (בהצטיינות), תואר B.A במדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה (בהצטיינות) ותואר שני (M.B.A) במנהל עסקים עם התמחות בשיווק, אוניברסיטת בן גוריון בנגב. בעלת רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, המקנה ערך רב בהבנת הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובד וחובותיו של המעסיק כלפיו. בעלת תעודת "חשב שכר בכיר" מטעם לשכת רואי החשבון בישראל. מאמנת עסקית ואישית מוסמכת מטעם איגוד המאמנים הישראלי (איק"א).

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך