מדיניות רצויה בעת קליטת עובד חדש, בעל הסדר פנסיוני קיים

מהי המדיניות הרצויה בעת קליטת עובד חדש, בעל הסדר פנסיוני קיים? והאם ישנה דרך לצמצם פערי כוחות בין המעסיק לבין העובד בעניין זה? מוזמנים לקרוא בכתבה אליה התראיינתי ופורסמה ב 29.6.20 בעיתון דה מרקר, במדור שוק ההון.

לקריאת הכתבה המלאה באתר דה-מרקר

מאות אלפי עובדים, "מפוטרי קורונה" יקלטו בקרוב במקומות עבודה. לחלק גדול מהעובדים הללו יש הסדר פנסיוני פעיל והם לא בהכרח מודעים לזכויותיהם בכל הנוגע להפקדות הפנסיוניות המגיעות להם.

המעסיק לעומת זאת, הוא הצד החזק במערכת היחסים הזו, המתאפיינת בפערי כוחות מובנים ומובהקים. המעסיק חייב לדעת מה הן כלל חובותיו כלפי העובדים שלו ובעניין הפנסיה בפרט.

בהתאם להוראת השעה שנחתמה לפני מספר שבועות ע"י שר האוצר ישראל כ"ץ, הריסק הזמני האוטומטי בקרנות הפנסיה החדשות ואף בביטוחי המנהלים יוארך ל-12 חודשים וזו בשורה מצוינת לעובדים. המשמעות היא שהרצף הביטוחי שלהם יישמר.

אבל מה לגבי הפגיעה הכלכלית הפוטנציאלית?

בהתאם צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק, עובד בעל הסדר פנסיוני פעיל אשר נקלט למקום עבודה חדש, זכאי להפרשות רטרואקטיביות מיומו הראשון בעבודה, לאחר השלמת 3 חודשי עבודה אצל המעסיק, או בתום שנת המס (לפי המוקדם). לעומתו, עובד אשר נקלט ללא הסדר פנסיוני פעיל, זכאי להפרשות החל מ 6 חודשי עבודה ואילך.

כמי שמייצגת בעיקר עובדים, אני נתקלת מידי יום במעסיקים מפרים, אשר לא ממלאים אחר הוראות צו ההרחבה הפנסיוני וגורמים לעובדים שלהם לפגיעה משמעותית בפנסיה העתידית. אחת הפגיעות הנפוצות, נגרמת מכך שחלק מהמעסיקים מפקידים לקרן פנסיה לאחר חצי שנה כברירת מחדל, ללא קשר אם יש או אין לעובד קרן פנסיה פעילה. הפגיעה בעובד שמפקידים בגינו לאחר חצי שנה, במקום מיומו הראשון בעבודה, היא קשה ומגיעה לכל הפחות, לעשרות אלפי שקלים בגיל הפנסיה.

לפגיעה זו, יש פתרון והוא זול, מהיר, נגיש ויעיל, שיחסוך הרבה מאוד תקלות פנסיוניות מצערות שההשלכות שלהן, יכולות להיות קשות מאוד גם לעובד וגם למעסיק והוא: חיוב המעסיק בבירור הסטטוס הפנסיוני של העובד, לצד הנגשת המסלקה הפנסיונית עבורו.

ע"פ המצב המשפטי כיום, האחריות של המעסיק ושל העובד בכל הנוגע להפקדות לקרן פנסיה פעילה במקום עבודה חדש, היא אחריות משותפת (המעסיק צריך לשאול והעובד צריך ליידע). לעניות דעתי יש להעביר את האחריות הבלעדית לבירור, לפתחו של המעסיק.

הרגולטור יכול לייצר מסלול מהיר למעסיקים בפניות למסלקה הפנסיונית ולחייב אותם לבצע את הבירור. הדו"ח מגיע תוך מספר ימים וכך המעסיק יידע האם הוא חייב להפקיד לעובד כעבור 3 חודשים רטרואקטיבית או כעבור 6 חודשים אם אין הסדר קיים.

מדובר בפתרון פשוט, נוח וזול לבעיה בוערת.

*** האמור באתר שלפניך, אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עו"ד רוני אידל

בעלת תואר LL.B במשפטים (בהצטיינות), תואר B.A במדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה (בהצטיינות), תואר שני במנהל עסקים (M.B.A), אוניברסיטת בן גוריון בנגב. בעלת רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, המקנה ערך רב בהבנת הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובד וחובותיו של המעסיק כלפיו. "חשבת שכר בכירה", מוסמכת מטעם לשכת רואי החשבון בישראל. מאמנת עסקית ואישית - איגוד המאמנים הישראלי.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך