ייפוי כוח מתמשך (הזכות לחיות בכבוד)

תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות משנת 2016, הביא עמו מהפכה של ממש. נוספו מספר מנגנונים משפטיים, ביניהם ייפוי הכוח המתמשך. מדובר במסמך משפטי, המשמש ככלי לתכנון עתידי, במסגרתו מחליט האדם הממנה מי ינהל עבורו את ענייניו כשלא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו ובאיזה אופן. מסמך המותאם לצרכיו של הממנה, שומר על כבודו, על ערכיו ועל דרכו, כפי שהוא התווה אותם בעודו בעל כשירות.

בואו נדבר על נושא לא פשוט.

בואו נדבר על היום שבו לא נוכל יותר לנהל את ענייננו. על הרגע ההוא שעלול להגיע, שבו נאבד את היכולת לטפל בעצמנו או לקבל החלטות. על היום שבו המושכות של חיינו יישמטו מידינו ויועברו בעל כורחנו לאדם אחר. אדם אשר מאותה נקודת זמן, יקבל את ההחלטות הנוגעות לחיינו עבורנו, האפוטרופוס.

האם האפוטרופוס שימונה יבין מהם הצרכים שלנו? הרצונות שלנו? האם הוא מכיר אותנו? ומי בכלל ימונה? שכן, לעתים מתנהל מאבק משפטי לא פשוט בין קרובי משפחה לעניין זהות האפוטרופוס.

חשוב להכיר  מספר כלים משפטיים חדשים שהתווספו לאחרונה, אשר יכולים להפחית באופן משמעותי את חוסר הוודאות לקראת תקופה מאתגרת זו, באמצעות תהליך תכנון מותאם אישית.

כלים משפטיים אלה, מאפשרים לאדם לתכנן הלכה למעשה את התקופה שבה יאבד את הכשירות שלו לנהל את ענייניו. באמצעותם מתאפשר לו לבצע את התכנון בעודו כשיר וצלול, מתוך מודעות עצמית, תוך כדי שהוא מחזיר לעצמו העתידי את המושכות לידיים וחוזר להיות בשליטה על גורלו. 

אני מזמינה אתכם לפנות מספר דקות לקריאת מאמר חשוב זה, אשר יכול לסייע לכם ולקרוביכם לתכנן קדימה תקופה שאמנם לא נעים לעסוק בה, אך ראוי והכרחי לתת עליה את הדעת. 

תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות משנת 2016, הביא עמו מהפכה של ממש. החל מהטרמינולוגיה: לדוגמה המונח הארכאי "חסוי" נמחק מהחוק, ותחתיו נקבע הכינוי המכבד והראוי "אדם שמונה לו אפוטרופוס" וכלה ביכולתו של אותו אדם לתכנן את עתידו כפי שהוא מוצא לנכון.

זקוק\ה לייעוץ בנושא ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (בחוק הוא מכונה "הממנה") לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד, במידה ויגיע למצב בו לא יוכל לטפל בכך בעצמו. ייפוי כוח מתמשך יכול להוות מענה נוסף ומשלים לביטוח הסיעודי.

מה הם "ענייניו" של אדם? כל עניין שהוא יחליט. רפואי, רכושי, אישי – הממנה הוא אדון המסמך והוא המחליט הבלעדי של תוכנו.

הממנה הוא המגדיר מה ייעשה ברכושו וכיצד יטופלו ענייניו האישיים ועל ידי מי, כולל הנחיות לטיפול רפואי בגופו, במידה ויגיע למצב בו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות עבור עצמו.

באמצעות ייפוי כוח מתמשך, מפקיד הממנה את קבלת ההחלטות בעניינו בידי "מיופה כוח", אדם אחד (או יותר) שהוא סומך עליו. הממנה יכול להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות או לחילופין הוא יכול לפרט את רצונותיו המפורשים וזאת באמצעות קביעת "הנחיות מקדימות". בכך הוא למעשה מעביר את אותן מושכות אישיות ומותאמות שהוא הגדיר, לאדם שהוא קבע ובתנאים עליהם הורה.

עניינים רכושיים מתייחסים לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.

עניינים אישיים כוללים את צרכיו היום יומיים, ענייניו הגופניים, הנפשיים, החברתיים, הבריאותיים, מקום המגורים שלו. האם הוא ירצה להישאר בביתו עם מטפל/ת? האם הוא ירצה להתאשפז במוסד? איזה מוסד? האם ירצה להמשיך ולהעניק לילדים/נכדים מתנות? ועוד.

עניינים אישיים כוללים גם עניינים רפואיים, אך ניתן לערוך "ייפוי כוח מתמשך רפואי" המתייחס לעניינים הבריאותיים בלבד.

הממנה מאשר בחתימתו כי הוא מבין את ההשלכות של ייפוי הכוח המתמשך וכי הוא ניתן מרצונו החופשי, ללא כל השפעה חיצונית, לחץ או כפייה שהופעלו עליו.

גם מיופה הכוח חותם על המסמך ומאשר בכתב בפני עורך דין את הסכמתו לתוכנו של ייפוי הכוח המתמשך, לרבות ההנחיות המקדימות הנכללות בו. בכך הוא למעשה מתחייב לפעול על פי הנחיות הממנה ולכבד אותן. 

ישנם שני מנגנוני פיקוח אופציונליים על הוצאתו לפועל של ייפוי הכוח המתמשך:

  1. "אנשים מיודעים" – הממנה רשאי לקבוע איש/אנשים מיודעים שיקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל או על פעולות בהן נקט.
  2. פיקוח האפוטרופוס הכללי – הממנה יכול לקבוע כי מיופה הכוח יהיה תחת פיקוחו של האפוטרופוס הכללי.

ייפוי כוח מתמשך ייערך וייחתם בפני עורך דין שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח ואשר עבר הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי. את ייפוי הכוח יש להפקיד במרשם המנוהל ע"י האפוטרופוס הכללי.

הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך תהיה במועד בו הממנה לא יהיה עוד מסוגל להבין בדבר אשר לשמו ניתן ייפוי הכוח ואינו כולל מעורבות של בית משפט.

הממנה יכול לקבוע בייפוי הכוח המתמשך תנאים לכניסתו לתוקף ובמידה ולא נתן הוראות מפורשות, כניסתו לתוקף תתבצע על פי חוות דעת רפואית, שלפיה הממנה אינו מסוגל להבין בדבר שלשמו ניתן ייפוי הכוח המתמשך.
חשוב לדעת כי גם לאדם עם מוגבלות, המבין את משמעות ייפוי הכוח המתמשך, הזכות לערוך באמצעות הנגשה והתאמות מסמך זה.

לייפוי כוח מתמשך מספר יתרונות בולטים:

  • הממנה מתכנן את עתידו בהיותו כשיר נפשית ומשפטית, ומשום כך התכנון והיישום העתידי יתבצעו על פי שיקוליו ורצונותיו.
  • הממנה הוא שמחליט מי יהיה מיופה הכוח ואף יכול להנחות את מיופה הכוח באיזה אופן לפעול בענייניו הרפואיים, האישיים והרכושיים, כאשר הוא יאבד את כשירותו להחליט.
  • לממנה הזכות להביע את דעתו והיא תגבר בנסיבות מסוימות על דעתו של מיופה הכוח, בעוד שמינוי אפוטרופוס שולל את כשירותו המשפטית.
  • ייפוי כוח מתמשך יכול להיכנס לתוקף באופן זמני, למשל לפני ניתוח או בעת מחלה קשה ובהמשך ניתן לבטלו, כאשר האדם חוזר לאיתנו ולהחזירו לתוקף בעת הצורך.
  • מינימום מעורבות של בית המשפט.

מדובר במנגנון משפטי המותאם אישית לצרכיו של הממנה, אשר שומר על כבודו, על ערכיו ועל דרכו, כפי שהוא התווה אותם.

על עורך הדין המלווה את התהליך לעשות זאת במלוא הרגישות והסובלנות, על מנת לדייק את רצונותיו של הממנה ולתת להם ביטוי מלא ומקיף במסמך.

*** האמור באתר שלפניך, אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עו"ד רוני אידל

בעלת תואר LL.B במשפטים (בהצטיינות), תואר B.A במדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה (בהצטיינות), תואר שני במנהל עסקים (M.B.A), אוניברסיטת בן גוריון בנגב. בעלת רישיון סוכן ביטוח פנסיוני, המקנה ערך רב בהבנת הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובד וחובותיו של המעסיק כלפיו. "חשבת שכר בכירה", מוסמכת מטעם לשכת רואי החשבון בישראל. מאמנת עסקית ואישית - איגוד המאמנים הישראלי.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך